Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na keksówkę:

  • 250 g fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g kaszy manny
  • 3 jajka
  • 2 ugotowane buraki
  • pół ugotowanego brokuła
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatałowa

Wykonanie:

Fasolę zalewamy wodą i moczymy najlepiej przez całą noc. Na następny dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Do naczynia Thermomix dajemy odcedzoną fasolę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, chili, gałkę muszkatałową oraz majeranek. Dokładnie miksujemy czas 1 min/obr.10 (pomagamy sobie kopystką). Masę przekładamy do innego naczynia. Całkowita waga masy wyszła mi 660 g, masę należy podzielić na 3 części czyli w naczyniu Thermomix umieszczamy 220 g masy fasolowej, dodajemy jedno jajko, 20 g kaszy manny i miksujemy czas 1 min/obr.10.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Do naczynia Thermomix dajemy kolejną porcję masy fasolowej 220 g i dodajemy pokrojone buraki, 1 jajko, 20 g kaszy manny. Miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy masę do keksówki.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy ostatnią porcję masy fasolowej, ugotowanego brokuła, 20 g kaszy manny, 1 jajko i miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do keksówki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.

Pasztet podajemy z chrzanem i ciemnym pieczywem. Celowo nie podaję ilości przypraw ponieważ naleeży doprawić wg uznania.

pasztet_wegetarianski

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.