Mazurek malinowo migdałowy



Print Friendly

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g migdałów
  • 60 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Składniki na wierzch mazurka:

  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek gęstego soku malinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany

dodatkowo:

  • dżem malinowy
  • płatki migdałowe
  • mrożone całe maliny (ja nie miałam bo małe stworki mi wyjadły zanim się zorientowałam było puste pudełko)
  • jadalne płatki kwiatów

Wykonanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i po ok. 10 minutach obieramy je ze skórki. Migdały dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.10. Przesypujemy do innego pojemnika. Do naczynia Thermomix dajemy mąkę z masłem i miksujemy czas 15 s/obr.6. Dodajemy zmielone migdały, ugotowane żółtka, surowe żółtko i cukier. Mieszamy czas 1 min/obr.4-5. W czasie miksowania dodajemy po łyżce śmietany. Śmietanę dodajemy do czasu jak ciasto będzie zbite i będzie można z niego uformować zwartą kulę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na 2 takie same placki. Pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Przestudzone placek smarujemy dżemem malinowym i przykładamy drugim plackiem.

Wykonanie masy:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy wszystkie składniki na masę czyli masło, cukier, sok malinowy i śmietanę. Miksujemy czas 1 min/obr.4

Masą smarujemy wierzch mazurka. Dekorujemy wg uznania np. płatkami migdałowymi, mrożonymi całymi malinami.

Thermomix przepisy. Malinowy mazurek

Thermomix przepisy. Malinowy mazurek

Podobne przepisy

Add Comment