Mazurek malinowo migdałowy

Mazurek malinowo migdałowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g migdałów
  • 60 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Składniki na wierzch mazurka:

  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek gęstego soku malinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany

dodatkowo:

  • dżem malinowy
  • płatki migdałowe
  • mrożone całe maliny (ja nie miałam bo małe stworki mi wyjadły zanim się zorientowałam było puste pudełko)
  • jadalne płatki kwiatów

Wykonanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i po ok. 10 minutach obieramy je ze skórki. Migdały dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.10. Przesypujemy do innego pojemnika. Do naczynia Thermomix dajemy mąkę z masłem i miksujemy czas 15 s/obr.6. Dodajemy zmielone migdały, ugotowane żółtka, surowe żółtko i cukier. Mieszamy czas 1 min/obr.4-5. W czasie miksowania dodajemy po łyżce śmietany. Śmietanę dodajemy do czasu jak ciasto będzie zbite i będzie można z niego uformować zwartą kulę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na 2 takie same placki. Pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Przestudzone placek smarujemy dżemem malinowym i przykładamy drugim plackiem.

Wykonanie masy:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy wszystkie składniki na masę czyli masło, cukier, sok malinowy i śmietanę. Miksujemy czas 1 min/obr.4

Masą smarujemy wierzch mazurka. Dekorujemy wg uznania np. płatkami migdałowymi, mrożonymi całymi malinami.

Thermomix przepisy. Malinowy mazurek

Thermomix przepisy. Malinowy mazurek

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.