Keks czekoladowy

Keks czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email

Moim ulubionym ciastem na święta jest właśnie keks. W tym roku jednak postanowiłam zrobić ciemniejszą jego wersje bo z dodatkiem czekolady. To był strzał w dziesiątkę. Keks jest lekko słodki, wilgotny, czuć w nim smak i zapach suszonej śliwki z nutą czekolady. Polecam!

Składniki na keksa czekoladowego:

  • 120 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej ( jak rozpuścić czekoladę w Thermomix)
  • 100 g suszonej śliwki pokrojonej
  • 100 g orzechów włoskich pokrojonych
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Śliwkę i orzechy kroimy w kostkę, dodajemy skórkę pomarańczową, obtaczamy w łyżce mąki i odstawiamy. Do naczynia Thermomix dajemy masło i cukier i ucieramy na gładką masę czas 5 min/obr. 3. Następnie znowu nastawić Thermomix na 8 min/obr.3 i dodawać po jednym jajku, następnie ekstrakt z wanilii i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie w trakcie pracy Thermomix dajemy mąke z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładką masę. Następnie nastawiamy Thermomix na 1 min/obr wsteczne 1/ i dodajemy bakalie – pomagamy Thermomixowi za pomocą kopystki wymieszać bakalie.

Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 65-70 min lub do suchego patyczka ( ja pod koniec pieczenia sprawdzałam).

thermomix keks czekoladowy keks czekoladowy thermomix

 

2 komentarze

  1. Alicja
  2. Wiola

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.