Migdałowa pisanka

Migdałowa pisanka
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto serowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli aromatu

nadzienie:

  • 100 g migdałów
  • 20 g cukru
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy czas 30 s/obr.4 Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.

Ciasto dzielimy na 2 części. Na kartce papieru rysujemy jajo o wysokości ok. 25 cm i szer. 18 cm. Wycinamy dwie takie same części. Wałkujemy pierwszą część ciast i wycinamy z szablonu jajo. Z drugą częścią robimy to samo.

Do naczynia Thermomix wkładamy migdały i miksujemy czas 10 s/obr.10. Migdały uprzednio moczymy we wrzącej wodzie i ściągamy brązową skórkę. Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i mieszamy czas 20 s/obr.4.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą część. Smarujemy migdałowym nadzieniem, zostawiając wolne boki. Przykładamy drugim płatem i dociskamy boki tak aby masa nie wypłyneła.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 40 minut.

Dekorujemy według uznania.

Thermomix przepisy. Ciasto pisankowe.

Thermomix przepisy. Ciasto pisankowe.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.