Migdałowa pisanka



Print Friendly

Składniki na ciasto serowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli aromatu

nadzienie:

  • 100 g migdałów
  • 20 g cukru
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy czas 30 s/obr.4 Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.

Ciasto dzielimy na 2 części. Na kartce papieru rysujemy jajo o wysokości ok. 25 cm i szer. 18 cm. Wycinamy dwie takie same części. Wałkujemy pierwszą część ciast i wycinamy z szablonu jajo. Z drugą częścią robimy to samo.

Do naczynia Thermomix wkładamy migdały i miksujemy czas 10 s/obr.10. Migdały uprzednio moczymy we wrzącej wodzie i ściągamy brązową skórkę. Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i mieszamy czas 20 s/obr.4.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą część. Smarujemy migdałowym nadzieniem, zostawiając wolne boki. Przykładamy drugim płatem i dociskamy boki tak aby masa nie wypłyneła.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 40 minut.

Dekorujemy według uznania.

Thermomix przepisy. Ciasto pisankowe.

Thermomix przepisy. Ciasto pisankowe.

Podobne przepisy

Add Comment