Mazurek z białą czekoladą i śliwkami



Print Friendly

Składniki na mazurka:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 5 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 200 g śliwek suszonych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie ciasta:

Najpierw wysypujemy cukier i robimy z niego cukier puder, nastawiamy Thermomix czas 10 s/obr.10.

Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 1 min/obr.5. Później ustawiamy wyrabianie ciasta czas 1,5 minuty/poz Thermomix/Interwał.

Wyciągamy ciasto, formujemy ręcznie kulę, zawijamy w worek foliowy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę czasu.

Po schłodzeniu wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem i posypanej bułka tartą blachę formując rant (ja użyłam do tego okrągłej blaszki). Ciasto powinno mieć 1/2 centymetra grubości.

Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni ok 15 minut

Ciasto odstawiamy do wystudzenia a między czasie robimy polewę.

Wykonanie polewy z białej czekolady:

Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kawałki czekoladę, nastawiamy czas 4 min/temp 80 stopni/obr. 5

Po ok 3 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór naczynia Thermomix wlewamy pół szklanki śmietany kremówki i czekamy do końca czasu.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto dajemy do lodówki aby czekolada polewa stężała.

Popularne frazy:

  • ciasto ze śliwkami thermomix
  • mazurek thermomix
  • mazurek przepis
  • mazurek z białą czekoladą
  • thermomix ciasto ze śliwkami
  • mazurek z thermomixa
  • thermomix mazurek
  • mazurek wielkanocny thermomix
  • mazurek ciasto
  • mazurek termomix

Podobne przepisy

4 komentarze

Add Comment