Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 ml smietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na dekorację:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • płatki migdałowe
  • rodzynki

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło i cukier mieszamy czas 20s/obr.5. Dodajemy żółtko,śmitanę oraz sól i wyrabiamy ciasto czas 1 min/Interwał.

Wyciągamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy ciasto. Wycinamy z ciasta kształt jajka. Z reszty ciasta formujemy rant. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, na boki dajemy zwinięte ciasta i lekko przygniatamy. Nakłuwamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 min.

Wykonanie nadzienia:

Do naczynia Thermomix dajemy składniki na nadzienie. Pogrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.90/obr.2 Masę wlewamy na upieczony i zimny spód.

Dekorujemy płatkami migdałowymi. Kiedy masa będzie zimna wkładamy do lodówki.

SONY DSC

One Response

  1. Martyna

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.