Drożdżowe wielkanocne zajączki

Drożdżowe wielkanocne zajączki
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 5 zajączków:

  • 150 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania zajączków

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier i drożdże. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.2 Pozostawiamy ciasto na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę sól i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.

Wyrobione ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, formujemy kulę i dajemy do miski do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Kiedy ciasto nam wyrośnie wyrabiamy ponownie i z ciasta odrywamy po 5 większych kawałków i 5 mniejszych kawałków. Formujemy mniejszą i większą kulę. Za pomocą jajka łączymy obie kule tak aby powstała głowa i tułów.

Z pozostałego ciasta formujemy wałek i kroimy w poprzek cienkie paski. Układamy na głowie zająca po 2 paski. Wykałaczką delikatnie wciskamy uszy w głowę aby podczas pieczenia nam nie odpadły.

Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

Zajączki smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Jeżeli wierzch zajączków szybko nam się zrumieni, warto przykryć zajączki folią aluminową lub papierem do pieczenia.

Pomysł i przepis pochodzi z www.oetker.pl

zajaczki_wielkanoc_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.