Biała kiełbasa Thermomix



Print Friendly, PDF & Email

Biała kiełbasa przepis Thermomix

Przepis do wykonania w Thermomix T31 i Thermomix TM31

Składniki na domową białą kiełbasę:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 700 g podgradla
  • 500 g boczku surowego
  • 500 g karkówki
  • 400 g szynki
  • 50 g soli
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 4-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu

Dodatkowo:

  • jelita
  • 1000 g wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie

Przepisy Thermomix. Biała kiełbasa.

Wykonanie:

Mięso dzielimy wg gatunku.Usuwamy ścięgna, błonki itp. Mięsa kroimy w grubą kostkę.

Mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy w Thermomix. Przyznam się, że nie lubię mielić mięsa w Thermomix więc użyłam maszynki. Maszynka i tak będzie nam potrzebna do nadziewania kiełbasy.

Mięso mielimy wg gatunku mięso chudsze czyli szynka, łopatka i karkówka mielimy na oczkach najgrubszych a boczek i podgardle na najcieńszych otworach.

W Thermomix robimy to samo – zwiększając lub zmniejszając obroty. Im wyższe obroty tym nam bardziej zmieli mięso. W celu jak najlepszego zmielenia mięsa do nacznia Thermomix wkładajmy maksymalnie po 700 g mięsa.

Mięso przekładamy do dużej miski.

Dodajemy zioła, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do masy mięsnej wlewamy lodowatą wodę i wyrabiamy masę aż mięso wchłonie wodę a masa będzie kleista.

Masę na białą kiełbasę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Minimum 2 godziny.

W tym czasie namaczamy jelita wg czasu podanego na opakowaniu. Namaczanie zajmie nam ok. 2 godzin.

Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy końcówkę do nadziewania kiełbas. Smarujemy ją olejem.

Aby nadziewanie poszło nam sprawnie najlepiej aby robiły do dwie osoby.

Na końcówkę do nadziewania naciągamy jelita i nadziewamy je masą mięsną. Długość pętka zależy od nas ja zazwyczaj robię na długość ok. 20 cm.

Nadziewamy jelita do skończenia mięsa.

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Nakładamy przystawkę Varoma i kładziemy na obydwie części kiełbasę (robiłam na dwa razy).

Parujemy kiełbasę czas 45 min/obr.1/Varoma

Część kiełbasy zużywamy od razu a to co nam zostanie spokojnie możemy zamrozić.

Podobne przepisy

Add Comment