Babka wielkanocna

Babka wielkanocna
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  •  4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła , miękkiego
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego do ciast

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
  2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
  4. Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Zdjąć motylek.
  6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać 1min/obr. 3.
  7. Dodać masę z jajek, wymieszać 30 s/obr. 5.
  8. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy (28 cm), piec 40-45 min.

 

2 komentarze

  1. Peeq
  2. Aga

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.