Babka migdałowa bez glutenu

Babka migdałowa bez glutenu
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (do kupienia w dobrych sklepach spożywczych)

Wykonanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 10 minut, następnie ściągamy brązową skórkę. Migdały suszymy i wkładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 20 s/obr.10.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wkładamy masło i cukier, ucieramy czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 2 min/obr.3 i w trakcie pracy Thermomix dokładamy po żółtku. Następnie nastawiamy Thermomix czas 4 min/obr.3. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy oraz zmielone migdały. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Nastawiamy Thermomix na czas 1 min/obr.2 i dokładamy pianę.

Formę smarujemy oliwą i przelewamy masę. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  – 30 minut. Sprawdzamy czy babka jest upieczona drewnianym patyczkiem.

Przepisy Thermomix. Bezglutenowa babka migdałowa.

Przepisy Thermomix. Bezglutenowa babka migdałowa.

bezglutenowa_babka_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.