Babka czekoladowa

Babka czekoladowa
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • pół filiżanki wiśniówki

Wykonanie:

W przeddzień pieczenia rodzynki zamaczamy w wiśniówce.

Do naczynia Thermomix dajemy masło, cukier i kakao. Rozpuszczamy czas 5 min/temp. 60/obr.3. Dolewamy wodę z olejem i ponownie podgrzewamy czas 3 min/temp. 80 stopni/obr.3. Studzimy masę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek oraz cukier waniliowy i mieszamy czas 30 s/obr.3  W drugim naczyniu ubijamy pianę. Ciasto z Thermomix powoli przelewamy do piany z białek, dodajemy odsączone z wiśniówki rodzynki. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

babka_czekoladowa1

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.