Faworki przepis II

Faworki przepis II
Print Friendly, PDF & Email

Tym razem przepis numer II na faworki równie dobry jak ten przepis na faworki

Składniki na faworki:

  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 125 ml śmietany – może być 18%
  • 1 kieliszek spirytusu
  • pół łyżki masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu
  • 350 g mąki

Składniki dodatkowe:

  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do naczynia Thermomix dać jajko, żółtka oraz cukier założyć motylek i ubijać czas 5 min/obr.5. Następnie dać śmietanę, spirytus, masło, sól, ocet i wymieszać czas 20s/obr.5. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto czas 10 min/Thermomix/Interwał.

Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie należy dosypać mąki.

Ciasto podzielić na kilka części, zawinąć w folię i każdą część ciasta cieniutko wałkować. Kroimy radełkiem paski na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nacięcie jeden koniec.

Na gorący olej lub smalec wrzucać faworki i smażyć na lekko złoty kolor. Wyciągamy faworki i przekładamy na serwetkę aby odciekł tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.

faworki thermomixchrust thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.