Faworki

Print Friendly, PDF & Email

Faworki Thermomix

Składniki na faworki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

dodatkowo:

  • cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 4 min/obr. Interwał.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki ok 2 mm grubości. Kroimy paski o szerokości ok 3 cm, długości 10 cm.

Pośrodku przecinamy ciasto nożem i formujemy faworki.

Thermomix przepisy. Faworki, chrust

Smażymy na złoty kolor z obu stron, wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Na następnej stronie znajdziesz film Jak wykonać faworki w Thermomix

4 komentarze

  1. Sandra
  2. Agnieszka
    • admin
      • Anna

Dodaj komentarz