Faworki z ciasta piwnego



Print Friendly

Faworki piwne Thermomix

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 70 ml jasnego piwa

dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Thermomix przepisy. Faworki na piwie.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy piwo i żółtka. Miksujemy czas 30 s/obr.3.

Wyciągamy motylek z naczynia Thermomix i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.

Ciasto schładzamy ok 1 godziny.

Następnie dzielimy na kilka części i każdą część jak najcieniej wałkujemy. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski. Formujemy faworki.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej faworki smażyć na smalcu) i na gorący tłuszcz dajemy porcję faworków.

Pieczemy na rumiano z obydwu stron.

 

Podobne przepisy

Add Comment