Przepis na bezglutenowe pączki
Składniki na 18 szt:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1/4 laski wanilii (same ziarenka)
- 250 g białego sera
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie przepisu na bezglutenowe pączki:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Ubijamy jajka z cukrem czas 3 min/obr.4. Wyciągamy motylek i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy czas 1 min/obr.4.
Masa powinna być jednolita, zwarta i nie lepiąca. Masę wyciągamy z naczynia Thermomix i odstawiamy na 15 minut. Następnie formujemy małe pączki i wrzucamy na rozgrzany olej.
Pączki pieczemy na ciemnobrązowy kolor nie na dużym ogniu, żeby pączki zdążyły upiec się w środku.
Pączki posypujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi 18 szt.