Zupa krem z leśnych grzybów

Zupa krem z leśnych grzybów
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów leśnych np. podgrzybków, kozaków
  • 70 g świeżych grzybów (ja użyłam mrożonych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szt ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 2 szt ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki masła
  • 100 g śmietany
  • 1200 g wody

Wykonanie:

Grzyby rozmrażamy a suszone zalewamy wodą.Do naczynia Thermomix dajemy warzywa ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler kroimy czas 30 s/obr.4. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą (możemy użyć wody z grzybów suszonych) i gotujemy czas 35 min/temp.100/obr.1.

Cebulę kroimy drobno w kostkę. Podsmażamy na patelni na maśle. Na patelnię dajemy pokrojone rozmrożone grzyby i odciśnięte z wody grzyby suszone. Podsmażamy całość.

Do naczynia Thermomix dajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gotujemy czas 15 min/temp. 100/obr.1. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i miksujemy na krem czas 1 min/obr.10

 

Uwagi: Przed miksowaniem zawsze odlewam część wody i miksuję z mniejszą ilością wody. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewam wtedy wodę.

Zupę podajemy z grzybowym makaronem lub zielonymi szpinakowymi naleśnikami.

Przepisy Thermomix Zupa krem z grzybów leśnych

Przepisy Thermomix Zupa krem z grzybów leśnych

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.