Uszka wigilijne

Uszka wigilijne
Print Friendly, PDF & Email

Do wigilii pozostało kilka tygodnia dlatego warto już teraz na spokojnie zrobić wigilijne uszka i zamrozić.

Składniki:

Farsz

  • 100 g mieszanki suszonych grzybów
  • 700 g wody
  • cebula
  • 50 g bułki tartej
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie farszu:

Do naczynia Thermomix dajemy grzyby i rozdrabniamy czas 5 s/obr.5. Zalewamy wodą i gotujemy czas 30 min/temp.100 stopni/obr.1 Ugotowane grzyby przekładamy na sito i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do naczynia Thermomix dajemy cebule i rozdrabniamy czas 5 s/obr.4. Zgarniamy cebulę za pomoca kopystki na dno naczynia Thermomix. Dodajemy olej i gotujemy czas 4 min/Varoma/obr.1. Dodajemy odciśnięte z wody grzyby, bułkę tartą, sól i pieprz.  Całość jeszcze chwilę podgrzewamy czas 1 min/Varoma/obr.2. Następnie całość miksujemy czas 10s/obr.4-5.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i mieszamy czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy małe koła, napełniamy farszem, zlepiapy brzeki ciasta i formujemy uszko.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 minuty od wypłynięcia uszek lub nieugotowane mrozimy.

uszka thermomix

 

 

 

One Response

  1. Anna

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.