Piernikowe biscotti z orzechami

Piernikowe biscotti z orzechami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na piernikowe biscotti:

  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki suszonej moreli, posiekanej
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Miód umieszczamy w naczyniu Thermomix i lekko podgrzewamy czas 2 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę czas 15 s/obr.4. Dajemy pozostałe składniki z wyjątkiem moreli i orzechów, mieszamy na jednolita masę czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.

Przekładamy masę do innego naczynia i tam wsypujemy orzechy i morele i mieszamy już ręcznie (ciasto jest zbyt ciężkie i lepkie i Thermomix po prostu sobie nie poradził) tak aby morele i orzechy całkowicie obtoczone były w cieście.

Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej części robimy podłużne prostokątne paski na wysokość ok 1 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 min. Następnie wyciągamy blaszkę i ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto nie będzie już gorące ostrym nożem najlepiej z piłką kroimy ciasteczka i układamy na blaszce w odwrotny sposób jak się piekły na ok 10 min aby jeszcze się podsuszyły.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.