Masa makowa



Print Friendly

Składniki:

  • 500 g suchego maku
  • 150 g miodu
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy mak i zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę.

Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody.

Do naczynia Thermomix wsypujemy 250 g maku i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Drugą częsć maku miksujemy podobnie. Do naczynia Thermomix dajemy pierwszą porcje maku, dodajemy miód, orzechy, aromat migdałowy, cynamon i skórkę pomarańczową. Za pomocą kopystki mieszamy masę czas 1 min/obr.4

Jeżeli chcemy użyć masy makowej do ciasta dodajmy do masy piany z białek. Na 500 g maku dajemy pianę z 6 białek.

Masę bez białek można zamrozić.

Thermomix przepisy. Masa makowa

Thermomix przepisy. Masa makowa

Popularne frazy:

  • masa makowa termomiks
  • gotowanie maku thermomix

Podobne przepisy

Add Comment