Masa makowa

Masa makowa
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 500 g suchego maku
  • 150 g miodu
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy mak i zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę.

Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody.

Do naczynia Thermomix wsypujemy 250 g maku i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Drugą częsć maku miksujemy podobnie. Do naczynia Thermomix dajemy pierwszą porcje maku, dodajemy miód, orzechy, aromat migdałowy, cynamon i skórkę pomarańczową. Za pomocą kopystki mieszamy masę czas 1 min/obr.4

Jeżeli chcemy użyć masy makowej do ciasta dodajmy do masy piany z białek. Na 500 g maku dajemy pianę z 6 białek.

Masę bez białek można zamrozić.

Thermomix przepisy. Masa makowa

Thermomix przepisy. Masa makowa

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.