Składniki:
- 500 g suchego maku
- 150 g miodu
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy mak i zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę.
Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody.
Do naczynia Thermomix wsypujemy 250 g maku i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Drugą częsć maku miksujemy podobnie. Do naczynia Thermomix dajemy pierwszą porcje maku, dodajemy miód, orzechy, aromat migdałowy, cynamon i skórkę pomarańczową. Za pomocą kopystki mieszamy masę czas 1 min/obr.4
Jeżeli chcemy użyć masy makowej do ciasta dodajmy do masy piany z białek. Na 500 g maku dajemy pianę z 6 białek.
Masę bez białek można zamrozić.