Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką
Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • 20 g oleju

Dodatkowo:

  • kilka wędzonych śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody)
Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką.

Wykonanie ciasta:

W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.

Wykonanie farszu:

Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą

Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu)

Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5, dolewamy olej  następnie dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę z grzybami i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 4, następnie dusimy co jakiś czas mieszając kopystką, czas 5 min/Varoma//obr. 2

Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Śliwki osuszamy z wody i kroimy w paski.

Wykonanie tarty:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto na tartę wałkujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Na ciasto dajemy zimny farsz. Tartę posypujemy pokrojoną w paski wędzoną śliwką. 

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.