Staropolski piernik – wykonanie ciasta



Print Friendly, PDF & Email

Jestem ciekawa tego przepisu. Ciasto na piernik, które w lodówce musi spędzić 5-6 tygodni. Ponoć smak piernika jest rewelacyjny.

Składniki:

  • 500g prawdziwego miodu
  • 220 g cukru kryształu
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika

Wykonanie:

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni

Przepisy z wykorzystaniem ciasta:

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

 

piernik thermomix

 

Popularne frazy:

  • piernik staropolski
  • piernik staropolski thermomix
  • piernik termomix
  • piernik dojrzewający thermomix
  • piernik thermomix przepis
  • piernik na thermomix
  • thermomix piernik staropolski
  • piernik świąteczny thermomix
  • piernik długo dojrzewający thermomix
  • piernik z tm5

Podobne przepisy

23 komentarze

Add Comment