Piernikowe brownie Thermomix



Print Friendly, PDF & Email

Piernikowe brownie. Przepisy Thermomix.

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cukier puder do opruszenia brownie

Przepisy Thermomix. Piernikowe brownie.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika. Mąkę z przyprawą przesypujemy do miski.

Do naczynia Thermomix wsypujemy cukier – przesypujemy do innej miski.

Do naczynia Thermomix wlewamy szklankę wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia czas 1 min/Varoma/obr.1.

Do szklanego naczynia, które zmieści się na dolnej przystawce Varoma dajemy połamaną czekoladę i pokrojone miękkie masło.

Na pokrywę Thermomix zakładamy dolną przystawkę Varoma, w niej umieszczamy miske z czekoladą i masłem. Przykrywamy i rozpuszczamy czekoladę czas 4 min/Varoma/obr.1.

Zdejmujemy pokrywę z Varomy, mieszamy masę i ponownie przyrywamy i zostawiamy na ok. 2 minuty aby masło z czekoladą rozuściło nam sie dokładnie.

Misę z masą czekoladową odstawiamy do wystudzenia. Naczynie Thermomix suszymy.

Do zimnego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dodajemy 5 jajek i szczyptę soli. Ubijamy jajka czas 4 min/obr.4.

W trakcie ubijania dodajemy łyżka po łyżce odmierzony wcześniej cukier.

Następnie ustawiamy czas 3 min/obr.3 i dodajemy łyżka po łyżce mąki wymieszanej z przyprawą do piernika.

Na sam koniec dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy czas 30s/obr.3.

Wyciągamy motylek, ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24×30.

Ciasto rozprowadzamy równomiernie po blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 min.

Piernikowe brownie jest niskie i wilgotne w środku.

Ja z wystudzonego ciasta wykroiłam gwiazdki od najmniejszej do największej i zrobiłam choinkę.

Nie wiem jak ciasto smakuje na następny dzień bo znika jeszcze tego samego dnia.

Poniżej zapraszam na film Piernikowe brownie Thermomix

 

Podobne przepisy

Add Comment