Pierniki na Boże Narodzenie

Pierniki na Boże Narodzenie
Print Friendly, PDF & Email

Pierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy.

Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski

Wykonanie:

  • 500g prawdziwego miodu
  • 220 g cukru kryształu
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika

Pierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy.

Wykonanie:

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto dobre jest również po 2 tygodniach leżakowania.

Część ciasta wyciągamy z miski w której leżakowało, kładziemy na blat podsypany mąką. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo plastyczne.

Ciasto wałkujemy na grubość do 0,5 cm ponieważ nam urośnie w trakcie pieczenia.

Z ciasta wycinamy dowolne wzory. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10 minut.

 

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.