Pierniki na Boże Narodzenie



Print Friendly, PDF & Email

Pierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy.

Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski

Wykonanie:

  • 500g prawdziwego miodu
  • 220 g cukru kryształu
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika

Pierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy.

Wykonanie:

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto dobre jest również po 2 tygodniach leżakowania.

Część ciasta wyciągamy z miski w której leżakowało, kładziemy na blat podsypany mąką. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo plastyczne.

Ciasto wałkujemy na grubość do 0,5 cm ponieważ nam urośnie w trakcie pieczenia.

Z ciasta wycinamy dowolne wzory. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10 minut.

 

 

 

Podobne przepisy

Add Comment