Pierniczki polskie

Pierniczki polskie
Print Friendly, PDF & Email

Tak jak pisałam na facebooku w tym roku młodsze pokolenie przejęło ster w kuchni i zrobiło pierniczki. Ja odsługiwałam tylko piekarnik:) Przepis może każdy jak inny jednak różni się w składzie dodaniem mleka. A różnica jest wielka ponieważ ciasto na pierniczki jest jak plastelina a po upieczeniu pierniczki są miękkie (należy je zaraz po upieczeniu schować do pojemnika)

Składniki:

  • 100 g mleka
  • 100 miodu
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 420 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g roztopionego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i podgrzewamy czas 2 min/temp. 90 stopni/obr.3 Dodajemy miód, cukier i przyprawę do piernika mieszamy czas 30s/obr.4 Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy czas 1 min/obr.4. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i najlepiej na całą noc wstawiamy do lodówki (min. 4 godziny).

Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto następnie wykrawamy foremką pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 10 minut.

Z takich pierników można wykonać jadalną choinkę.

pierniczki thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.