Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Print Friendly, PDF & Email

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Przepisy Thermomix

Składniki na krucho-drożdżowe ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 20 g oleju
  • jajko
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Thermomix przepisy. Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Wykonanie ciasta:

W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.

Wykonanie farszu:

Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do naczynia Thermomix dajemy obrane pieczarki i miksujemy czas 20s/obr.4.

Pieczarki przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę. Miksujemy czas 15s/obr.5.

Dolewamy olej i podduszamy czas 3 min/Varoma/120 stopni/obr.1.

Dokładamy pieczarki i podduszamy czas 15 min/Varoma lub 120 stopni/obr.1 Pieczarki dusimy bez założonej miarki na pokrywie.

Pod koniec czasu dosypujemy sól, pieprz i majeranek.  Pieczarki pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia. 

Następnie dodajemy kaszę gryczaną, doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki. Mieszamy czas 20s/obr.3.

Dodajemy jajko i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.3.

Wykonanie pasztecików:

Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki. 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy na blasze. 

Paszteciki smarujemy białkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka (białko zostało nam z ciasta). Posypujemy sezamem. 

Paszteciki wkładamy bez wyrastania do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia się pasztecików ok. 15 min. Z podanej porcji wyszło mi 25 pasztecików.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Thermomix przepisy

4 komentarze

  1. Dominika
    • admin
  2. Anna

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.