Makowa rolada z kremem cynamonowym



Print Friendly, PDF & Email

Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix.

Składniki:

ciasto na biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 szt jajek
  • 50 g cukru
  • 30 g suchego niebieskiego maku

krem cynamonowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 50 g śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki

Makowa rolada. Thermomix przepisy.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Mieszamy czas 30s/obr.3.

Blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy na blachę. Wygładzamy całość.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) ok. 10 minut, do lekkiego zezłocenia.

Na blat rozkładamy czystą ścierkę na którą przekładamy biszkopt. Biszkopt na ścierce kładziemy tak aby papier do pieczenia był na wierzchu. Papier delikatnie ściągamy i z biszkopta ostroznie razem ze ścierką rolujemy. W takim rulonie pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy połamaną na kawałki czekoladę i śmetanę. Rozpuszczamy czas 4 min/temp.80/obr.4. Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon.

Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3

Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady.

Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość biszkopta masa z dżemem przy rolowaniu nam wyjdzie z rolady.

Biszkopt rolujemy. Na wierzch rolady rozprowadzamy pozostały krem. Posypujemy makiem.

Roladę schładzamy kilka godzin w lodówce. Przechowujemy również w lodówce.

Podobne przepisy

Add Comment