Lebkuchen niemieckie pierniczki

Lebkuchen niemieckie pierniczki
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ok. 45 pierników:

  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g migdałów
  • 180 g masła
  • 400 ml płynnego miodu
  • 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 2 cytryn drobno posiekana
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Migdały umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy na mąkę czas 20 s/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy masło i miód podgrzewamy tak aby masło się rozpuściło czas 4 min/temp.70/poz.2 Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy masa będzie już lekko ciepła wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji czas 30s/obr.3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do stwardznienia masy. Masa nie będzie do końca twarda ale da się z niej robić kulki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka podsypujemy ciasto mąką.

Formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce. Pieczemy do 15 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

lebkuchen thermomixlebkuchen_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.