Kulebiak z kapustą i grzybami.



Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 g mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 25 g oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • 20 g oleju
Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże oraz cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.

Powstały zaczyn pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto przekładamy na stolnice, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wykonanie farszu:

Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą.

Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu)

Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5, dolewamy olej  następnie dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę z grzybami i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 4, następnie dusimy co jakiś czas mieszając kopystką, czas 5 min/Varoma//obr. 2

Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie kulebiaka:

Ciasto wyrabiamy krótko ręką, stolnicę jak jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce.

Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon.  Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz kulebiak łączeniem w dół.

Kulebiak pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch kulebiaka smarujemy żółtkiem.

Kulebiak pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 45 minut.

Podobne przepisy

Add Comment