Kulebiak z kapustą i grzybami.

Kulebiak z kapustą i grzybami.
Print Friendly, PDF & Email

Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 g mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 25 g oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 25 g grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • 20 g oleju
Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże oraz cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.

Powstały zaczyn pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto przekładamy na stolnice, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wykonanie farszu:

Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą.

Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu)

Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się wyciągnąć z kapusty liść laurowy) a do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę. Rozdrabniamy czas 5 s/obr. 5, dolewamy olej  następnie dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Do naczynia Thermomix dodajemy kapustę z grzybami i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 4, następnie dusimy co jakiś czas mieszając kopystką, czas 5 min/Varoma//obr. 2

Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie kulebiaka:

Ciasto wyrabiamy krótko ręką, stolnicę jak jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce.

Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon.  Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz kulebiak łączeniem w dół.

Kulebiak pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch kulebiaka smarujemy żółtkiem.

Kulebiak pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 45 minut.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.