Duńskie pierniki brunkager

Duńskie pierniki brunkager
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ok. 20 pierników

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 70 g miodu
  • 40 g obranych migdałów całych
  • 40 g skórki pomarańczowej w zalewie cukrowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowa przyprawa do piernika 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dać masło, cukier i miód. Zagotować czas 3 min/100 stopni/obr.3 . Dodajemy całe obrane wcześniej migdały* , skórkę pomarańczową drobniutko posiekaną oraz przyprawę do piernika. Mieszamy czas 15s/obr.3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy czas 30 s/obr.3. Masę wyciągamy z naczynia Thermomix i formujemy wałek. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto po tym czasie będzie twarde jak kamień.

Schłodzony wałek kroimy ostrym nożem w pół centymetrowe plastry i układamy na blasze. Pieczemy ok. 10 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

*aby łatwo było nam ściągnąć skórkę z migdałów zamoczmy je na 15 minut we wrzącej wodzie.

Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na blasze ponieważ są bardzo miękkie, po ok 10 minutach zaczynają twardnieć. Pierniczki przechowujemy w pojemniku aby zmiękły.

Thermomix przepisy. Duńskie pierniki brunkager

Thermomix przepisy. Duńskie pierniki brunkager

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.