Drożdżowa choinka z makiem

Drożdżowa choinka z makiem
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na drożdżową choinkę z makiem:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 130 g mleka
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g masa makowa Thermomix
  • piana ubita z 3 białek

Wykonanie:

Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. Thermomix/Interwał.

Masę makową łączymy z pianą z białek.

Ciasto dzielimy na 3 części, z każdą część wałkujemy i wycinamy trójkąt. Pierwszą część trójkąta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy masą makową, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy makiem.

W poprzek choinki kroimy podłużne pasy, które odwijamy 3 razy.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół. Choinkę możemy udekorować.

Thermomix przepisy. Choinka z makiem

Thermomix przepisy. Choinka z makiem

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.