Barszcz grzybowy

Barszcz grzybowy
Print Friendly, PDF & Email

Mieszkam na podkarpaciu i tutaj jedną z potraw wigilijnych jest barszcz grzybowy podawany z ziemniakami. Po pierogach ze śliwami moje ulubione i wyczekiwane danie.

Składniki:

  • 200 ml zakwasu na żurek
  • 900 ml wody
  • 20 g suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól

Wykonanie:

Grzyby należy namoczyć w wodzie i ostawić na całą noc. (woda powinna zakryć grzyby)

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy czas 5 min/temp. 100 stopni/obr 1.

Następnie dodajemy zakwasu na żurek i śmietanę ( śmietanę możemy rozprowadzić w wodzie aby nie było później grudek) oraz pokrojone na drobno grzyby razem z wodą (w której się moczyły) gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr. 1.

barszcz_grzybowy_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.