Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na nalewkę:

  • 1000 g pigwy wydrążonej
  • 500 g cukru
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu 70%

Wykonanie:

Z pigwy usuwamy gniazda nasienne. Pigwę z cukrem umieszczamy w Thermomix i szatkujemy czas 10 s/obr.5 . W oryginalnym przepisie owoce pigwy należy zetrzeć na tarce więc jestem wdzięczna, że mam Thermomix bo nie wyobrażam sobie zetrzeć kilogram pigwy na tarce:)

Przekładamy do słoika i przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy na tydzień czasu aby pigwa puściła sok.

Po tygodniu wlewamy spirytus i przez miesiąc macerujemy owoce. Przecedzamy przez gazę i mieszamy z wódką. Przelewamy do czystych butelek. Zakręcamy i odstawiamy na min. pół roku.

Nalewka z czasem nabiera ciemnego koloru. Nalewka na zdjęciu ma 1 rok, nasza nalewka będzie mieć jasny kolor jednak z czasem nabierze ciemnego koloru i słodyczy pigwy.

nalewka thermomixnalewka z pigwy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.