Nalewka z pigwy



Print Friendly

Składniki na nalewkę:

  • 1000 g pigwy wydrążonej
  • 500 g cukru
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu 70%

Wykonanie:

Z pigwy usuwamy gniazda nasienne. Pigwę z cukrem umieszczamy w Thermomix i szatkujemy czas 10 s/obr.5 . W oryginalnym przepisie owoce pigwy należy zetrzeć na tarce więc jestem wdzięczna, że mam Thermomix bo nie wyobrażam sobie zetrzeć kilogram pigwy na tarce:)

Przekładamy do słoika i przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy na tydzień czasu aby pigwa puściła sok.

Po tygodniu wlewamy spirytus i przez miesiąc macerujemy owoce. Przecedzamy przez gazę i mieszamy z wódką. Przelewamy do czystych butelek. Zakręcamy i odstawiamy na min. pół roku.

Nalewka z czasem nabiera ciemnego koloru. Nalewka na zdjęciu ma 1 rok, nasza nalewka będzie mieć jasny kolor jednak z czasem nabierze ciemnego koloru i słodyczy pigwy.

nalewka thermomix

nalewka z pigwy

Popularne frazy:

  • nalewka pigwa
  • nalewka z pigwy thermomix
  • thermomix pigwa
  • thermomix nalewki
  • nalewki thermomix
  • pigwa nalewka
  • thermimix nalewki
  • thermomix przepisy na nalewki
  • thermomix przepisy spirytus

Podobne przepisy

Add Comment