Pączki greckie

Pączki greckie
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na pączki greckie:

  • 500 g maki
  • łyżeczka soli
  • 15 g suszonych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • skórka otarta i sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 litra oleju do smażenia
  • miód płynny do polania
  • cynamon, sezam, mielone orzechy włoskie do posypania

Wykonanie

Do naczynia Thermomix dajemy: mąkę, sól, drożdże, skórkę z pomarańczy i dwie szklanki ciepłej wody i wymieszać czas 20 sekund/obr 5. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, miód. Nastawiamy Thermomix na 3 minuty/obr. Interwał.

Ciasto po wyrobieniu powinno być w miarę sprężyste, jednolite i lekko płynne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut aby wyrosło.

Między czasie rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe pączki odsączmy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące pączki polewamy miodem i posypujemy sezamem, orzechami i cynamonem.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.