Sushi z kaszy jaglanej



Print Friendly

Sushi z kaszy jaglanej Thermomix

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g  wody (dodatkowo 30 g gorącej wody)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 10 g cukru trzcinowego
  • arkusze nori
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • ogórek zielony
  • 200 g wędzonego łososia

dodatkowo:

  • sos sojowy
  • marynowany imbir

Wykonanie Sushi Theromix:

Do Thermomixa dajemy kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix na 2 min/obr 1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy  wody, solimy i gotujemy czas 20 min/obr.1/temp. 100 stopni.

Kaszę przekładamy do miski. Do naczynia Thermomix wlewamy gorącą wodę, ocet, cukier i łyżkę sosu sojowego mieszamy czas 20s/obr.4. Przygotowaną zaprawą polać kaszę i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sushi z kaszy jaglanej:

Na bambusowej macie układamy matową stroną do góry arkusz nori. Na 2/3 powierzchni nakładamy kaszę jaglaną, smarujemy niewielką ilością pasty wasabi. Następnie kładziemy kawałki ogórka i łososia.

Rolujemy przy pomocy maty bambusowej. Koniec arkusza nori zwilżamy wodą aby całosć się skleiła.

Kroimy na 3 cm kawałki.

Kawałki sushi podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Thermomix przepisy. Sushi z kaszy jaglanej

Thermomix przepisy. Sushi z kaszy jaglanej

 

 

 

 

Popularne frazy:

  • sushi thermomix
  • thermomix sushi

Podobne przepisy

Add Comment