Ser koryciński z Thermomix

Ser koryciński z Thermomix
Print Friendly, PDF & Email

Ser koryciński przepis na Thermomix

Składniki:

  • 2 litry mleka najlepiej prosto od krowy niepasteryzowane (ser wychodzi również z mleka świeżego z Biedronki 3,2%)
  • 5 ml podpuszczki cielęcej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g  naturalnego kefiru (najlepiej aby w składzie było mleko i żywe kultury bakterii, ja daje też kapsułki probiotyku z bakteriami)

dodatkowo:

  • 2 łyżki kminku lub innej ulubionej przyprawy np, czarnuszka, suszone pomidory, oregano
  • 100 g soli kamiennej niejodowanej
  • 2 litry wody

 

Przepisy Thermomix. Ser koryciński.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Najlepsze jest mleko prosto od krowy niepasteryzowane jednak ser wyjdzie również z mleka kupionego w Biedronce. Są to butelki z czerwonym paskiem gdzie pisze mleko świeże 3,2%

Podgrzewamy czas 8 min/temp. 37 stopni/obr.1.

Dodajemy podpuszczkę. Ja użyłam podpuszczki cielęcej w płynie. Można użyć podpuszczki w proszku ale trudno nam będzie odmierzyć odpowiednią ilość proszku.

Następnie dodajemy kefir lub proszek z kapsułek probiotyków oraz sól.

Mieszamy mleko czas 10 s/obr.3.

Mleko zostawiamy na 30-40 minut aby powstał skrzep. Misa powinna być przykryta.

Następnie tniemy skrzep kopystką na kawałki max 1 cm x 1 cm. Zostawiamy na 30 minut aby oddzieliła się serwatka. Następnie przelewamy ostrożnie skrzep z serwatką do koszyczka Thermomix. Serwatkę możemy zachować aby zrobić domową ricottę (ale to w osobnym przepisie).

Do oddzielonego już sera dodajemy kminek lub inne ulubione przyprawy. Dokładnie mieszamy. (ja to robie dłonią).

Przygotowujemy dwie małe formy do sera takie jak na zdjęciu ponieżej, jeżeli nie mamy takich form, spokojnie możemy ser zostawić w koszyczku Thermomix ale wyjdzie nam płaski. Jeżeli mamy formy przekładamy ser do form.

 

Ser pozostawiamy do odcieknięcia na 20 godzin. Przez pierwsze godziny najlepiej ser obracać w formie co godzina. A później zostawić już w spokoju.

Po upływie 20 godzin ser moczymy przez 2 godziny w solance.

Wykonanie solanki:

Do garnka wlewamy 2 litry wody, zogotowywujey wodę. Do letniej wody wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia soli.

Do zimnej solanki wkładamy ser. Po 1 godzinie ser obracamy w solance i pozostawiamy na kolejną 1 godzinę.

Ser pozostawiamy do obsuszenia. Następnie chowamy do lodówki i tam przechowywujemy.

Z 2 litrów mleka wyszło mi dokładnie 320 g sera.

W razie pytań zapraszam na Fan Page Thermoprzepisów

One Response

  1. Szefszeryf

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.