Salsa meksykańska

Salsa meksykańska
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na salsa meksykańska Thermomix:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 10 g oliwy
  • 700 g pomidorów lima
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

 

Wykonanie:

Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w kostkę.

Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Miksujemy czas 15s/obr.5.

Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/temp. Varoma/obr.Soft.

Dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, ocet i cukier. Gotujemy całość czas 40 min/temp.100/obr.1 wsteczne. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.

Jeżeli robimy salsę do słoików to do gorących słoików należy nalać gorącą salsę. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. W innym przypadku należy pasteryzować naszą salsę.

Salsa taka jest idealna np. do podania z kurczakiem i ryżem. Pasuje również jako sos do nachosów.

Przepisy Thermomix. Salsa meksykańska.

Przepisy Thermomix. Salsa meksykańska.

salsa_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.