Ostry sos z kiszonych papryk chili



Print Friendly, PDF & Email

Ostry sos z kiszonych papryk chili.

Przepisy Thermomix

Składniki na kiszone papryczki chili:

  • 1 kg papryczek chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Papryczki myjemy. Czosnek obieramy. Do słoika dajemy papryczki chili, czosnek, pieprz i gorczycę. Zalewamy to mieszanką chłodnej przegotowanej wody z solą i cukrem (proporcje: na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli)

Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. 5-6 dni. Bardzo ważna rzecz – papryczki muszą być całkowicie zanurzone w wodzie.

 

Wykonanie ostrego sosu chili:

  • kiszone papryczki chili
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula

Papryczki wyciągamy z zalewy, pozbawiamy zielonej części. Jeżeli lubimy bardzo ostry sos zostawiamy pestki.

Obrane papryczki przekładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 30 s/obr.10.

Dodajemy pokrojoną na większe kawałki marchewkę i cebule.

Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr.1.

Ponownie miksujemy czas 30s/obr.10.

Gorący sos przekładamy (będzie gęsty) do jak najmniejszych słoiczków.

Ja używam póżniej taki słoiczek np. do doprawienia zupy gulaszowej, curry.

 

Podobne przepisy

Add Comment