Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Drożdżowe racuchy z jabłkami Thermomix

Składniki:

  • 250 g mleka (krowie lub roślinne)
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstaktu z wanilii (jak nie mamy to ziarenka z pół laski wanilii)
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • cukier puder

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3

Zwalniamy pokrywę i zostawiamy ciasto na 15 min. Ciasto zaczyna nam ładnie bąbelkować.

Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Thermomix przepisy. Drożdżowe racuchy z jabłkami.

W tym czasie obieramy i kroimy 2 jabłka.

Jabłka mieszamy z ciastem.

Racuchy smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle.

Racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Na następnej stronie można zobaczyć film jak przygotować drożdżowe racuchy z jabkami.

One Response

  1. Magda

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.