Drożdżowe racuchy z jabłkami



Print Friendly

Drożdżowe racuchy z jabłkami Thermomix

Składniki:

  • 250 g mleka (krowie lub roślinne)
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstaktu z wanilii (jak nie mamy to ziarenka z pół laski wanilii)
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • cukier puder

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3

Zwalniamy pokrywę i zostawiamy ciasto na 15 min. Ciasto zaczyna nam ładnie bąbelkować.

Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Thermomix przepisy. Drożdżowe racuchy z jabłkami.

W tym czasie obieramy i kroimy 2 jabłka.

Jabłka mieszamy z ciastem.

Racuchy smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle.

Racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Na następnej stronie można zobaczyć film jak przygotować drożdżowe racuchy z jabkami.

Podobne przepisy

Add Comment