Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
Print Friendly, PDF & Email

Racuchy drożdżowe z Thermomix

Składniki na racuchy drożdżowe:

  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 25g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 2 duże, kwaskowate jabłka

Wykonanie:

Do misy Thermomix dajemy drożdże, mąkę, sól, cukier i mleko. Mieszamy czas 10 s/obr.3 i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i wyrabiamy ciast czas 2 min/poz.Thermomix/Interwał. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę – ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęsta ale lejącą.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry, które zamaczamy w cieście tak aby ciasto pokryło cały plaster jabłka. Takiego racucha dajemy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy na rumiano z obydwu stron. Upieczone racuchy kładziemy na papierowy ręcznik aby zciekł nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i tak jak moja córka dekorujemy ulubionymi owocami.

Racuchy można także piec bez jabłek. Można wtedy podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.