Racuchy drożdżowe



Print Friendly

Racuchy drożdżowe z Thermomix

Składniki na racuchy drożdżowe:

  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 25g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 2 duże, kwaskowate jabłka

Wykonanie:

Do misy Thermomix dajemy drożdże, mąkę, sól, cukier i mleko. Mieszamy czas 10 s/obr.3 i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajko i wyrabiamy ciast czas 2 min/poz.Thermomix/Interwał. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę – ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęsta ale lejącą.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry, które zamaczamy w cieście tak aby ciasto pokryło cały plaster jabłka. Takiego racucha dajemy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy na rumiano z obydwu stron. Upieczone racuchy kładziemy na papierowy ręcznik aby zciekł nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i tak jak moja córka dekorujemy ulubionymi owocami.

Racuchy można także piec bez jabłek. Można wtedy podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.

Popularne frazy:

  • racuchy drożdżowe thermomix
  • racuchy drodowe
  • przepis na racuchy drodowe
  • racuchy w thermomixie
  • racuchy termomiks
  • racuchy drożdżowe z jabłkami thermomix
  • racuchy z termomiksu
  • drożdżowe racuchy z jabłkami thermomix
  • racuchy przepis thermomix
  • racuszki drozdzowe thermomix

Podobne przepisy

Add Comment