Konfitura z dyni, skórką pomarańczową i imbirem



 

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 pomarańcza
  • sok z pół cytryny
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 150 g cukru

Pomarańczę obieramy ze skórki (bardzo dokładnie usuwamy biały miąższ aby konfitura nie nabrała nam gorzkiego smaku) i sparzamy skórki. Następnie umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 30 s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia.

Następnie dajemy pokrojona w kawałki dynię, pomarańczę i sok z cytryny i miksujemy czas 1 min/obr.6.  Następnie dajemy pozostałe składniki oprócz skórki pomarańczowej i gotujemy czas 20 min/temp. 100 stopni/obroty.3. Następnie dajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie miksujemy do żądanej konsystencji – ja zmiksowałam na kremowo więc konfitura ma aksamitną konsystencję. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Print Friendly

Popularne frazy:

  • dem z dyni
  • bezy z termomiksu
  • dżem z dyni
  • deser thermomix
  • dżem z dyni w thermomixie
  • dżem z dyni i pomarańczy
  • przepisownia dzem z dyni
  • konfitura z pomaranczy termomiks
  • dżem dyniowy thermomix
  • thermomix konfitura z dyni

Podobne przepisy