Konfitura truskawkowa z miętą

Konfitura truskawkowa z miętą
Print Friendly, PDF & Email

Przepis przysłany od czytelniczki Thermoprzepisów

Przepis na konfiturę truskawkową zaczerpnęłam z „Przepis na zdrowie” nr 6/2012, po czym przystosowałam do Thermomixa.

Składniki na konfiturę truskawkową:

  • 1000 g truskawek
  • 500 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 cytryna
  • 8 ziaren pieprzu kolorowego
  • kilka gałązek mięty

Wykonanie:

Umyte, pozbawione szypułek, przepołowione truskawki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można w oddzielnym naczyniu, można bezpośrednio w dzbanku Thermomixa).

Następnie gotujemy czas 35 min/ temp Varoma /obr.3 – 3,5. Na wierzch ustawić koszyczek, aby umożliwić parowanie i zapobiegać rozchlapywaniu.

Uwaga – przy niższych obrotach – 1-2, których normalnie używam przy Varomie, konfitura po osiągnięciu temp. Varoma zaczyna kipieć. W rezultacie masa truskawkowa zalała połowę kuchni.. Przy obrotach 3 nic takiego się nie dzieje, jednak przez cały czas gotowania sprawdzam, czy nie kipi. Myślę, że można użyć również wyższych obrotów 4-5.

Włączając obroty wsteczne zachowamy większe kawałki owoców.

Pod koniec gotowania dodajemy liście mięty i pieprz.

Po zadanym czasie należy sprawdzić konsystencję konfitury: na talerzyku rozsmarowujemy małą porcję konfitury i przechylamy talerzyk – jeżeli konfitura spływa, to jest za rzadka i trzeba wydłużyć czas gotowania o kilka minut.

Gorącą konfiturę nakładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Czas przechowywania – kilka miesięcy.

Zwiększając lub zmniejszając ilość cukru w przepisie odpowiednio wydłużymy lub skrócimy trwałość konfitury.

 Dziękuję i pozdrawiam

Anna Boratyńska

One Response

  1. Ewka

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.