Kokosowa pannacotta z ananasową galaretką



Print Friendly

Przepisy Thermomix. Kokosowa pannacotta z ananasową galaretką.

Składniki:

  • puszka ananasów
  • 1 limonka
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g mleka kokosowego
  • 150 g śmietany 30%
  • 50 g cukru trzcinowego

Thermomix przepisy. Kokosowa pannacotta

Wykonanie:

Ananasa pokroić w kostkę. Do naczynia Thermomix wlać sok z ananasów (sok z puszki), sok z połowy limonki oraz ziarenka z pół laski wanilii. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.1

Dodajemy  1 łyżeczkę żelatyny. Mieszamy czas 30 s/obr.4.

Masę przelewamy do naczynia i schładzamy. Na spód słoiczków lub salaterek układamy pokrojone ananasy. Zalewamy je zimną masą ananasową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.

Kokosowa pannacotta

Do czystego naczynia Thermomix wlewamy śmietanę, ziarenka wanilii z drugiej połówki oraz cukier. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.1

Dodajemy żelatynę i mieszamy czas 30s/obr.4. Następnie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy czas 30 s/obr.4.

Zimną pannacottę wlewamy na ananasową galaretkę.

Wstawiamy całość do lodówki.

Dekorujemy plastrem limonki. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków.

 

Podobne przepisy

Add Comment