Jogurt naturalny



Składniki na jogurt naturalny:

  • 1 litr mleka tłustego 3,2%
  • 200 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Mleko zagotować do temperatury 80 stopni i poczekać jak temperatura spadnie do ok 40 stopni.

Następnie dodajemy jogurt i podgrzewamy czas  10 min/temp 37 stopni/obr. 2

Następnie przelewamy do słoika i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka godzin ( ja robię jogurt zawsze rano, owijam słoi w ręcznik i daję pod poduszkę i kołderkę na kilka godzin).

 

 

Print Friendly

Popularne frazy:

  • jogurt thermomix
  • thermomix jogurt
  • jogurt z thermomixa
  • deser z jogurtu naturalnego
  • desery z jogurtu naturalnego
  • jogurt termomix
  • deser z jogurtem naturalnym
  • naturalny jogurt termomoks
  • mrożony jogurt thermomix
  • jogurt w termomiksie

Podobne przepisy

  • Elżbieta

    Po co mleko ogrzewać do 80stp.przecież wystarczy od razu do 40st. i wszystko zostawić w thermomiksie bez przelewania do czegokolwiek. Robię tak od lat i zawsze wychodzi.(szybciej i bez brudzenia innych naczyń).Pozdrawiam

    • admin

      Dlatego, że jogurt robię dla swoich małych dzieci a, że mam mleko prosto od krowy to podgrzewam do tej temperatury aby zabić ewentualne bakterie. Z kupnym robię zresztą to samo – to jest jedyny powód podgrzania mleka. A co przelewania do innego naczynia? Przecież i tak później trzeba ten jogurt gdzieś przelać, przecież nie trzyma go Pani kilka dni w Thermomixie więc czy tak czy tak dodatkowe naczynie zawsze się pobrudzi. Ja przelewam do słoika bo łatwiej mi później na porcje dzielić i od razu zwalniam Thermomix i mogę sobie np. poranną kawę z pianką zrobić.

  • Anna

    Zrobiłem jogurt wczoraj z mleka z biedry 3,2 (butelka) i z jogurtu zott 180ml. Nie podgrzewalam go do 80°C bo moje dzieci są juz większymi przedszkolakami. Jogurt się udał, lezakowal w ciepłym kocyku cala noc ale juz o 5 nie mogłam wytrzymać i zajrzalam do niego. Wyszedł gesty, pyszny jogurt. Od razu zrobilam go z jagodami ze sloiczka i ku mojemu zdziwieniu dzieci piją juz po drugiej szklaneczce i głośno cmokaja bo tak im smakuje.
    Mam jednak pytanie, otóż czy jak przelewam ten jogurt do sloiczkow to wszystko się uda, bo jednak ta temperatura jogurtu spadnie przy przelewaniu, jednak wolalabym żeby zwolnić termisia bo przydalby się do innych rzeczy. Dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam

    • admin

      Można słoiki lekko podgrzać w piekarniku aby szkło było nagrzane. Ja robię metodą mamy i babci – kocyk i kołderka.