Dyniowa jaglanka z przyprawami korzennymi

Dyniowa jaglanka z przyprawami korzennymi
Print Friendly, PDF & Email

Składniki

  • 100 g dyni
  • 100 g wody
  • 100 g mleczka kokosowego
  • kawałek kory cynamonu
  • ziarno kardamonu rozgniecione
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • miód
  • marynowany plaster pomarańczy
  • 50 g kaszy jaglanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy 50 g kaszy jaglaną i podprażamy czas 3 min/temp.100/obr.2 Wlewamy 120 g wody, sól i gotujemy czas 10 min/obr.1/temp.100. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy wodę, mleczko, przyprawy oraz pokrojoną dynię. Gotujemy czas 13 min/obr.1/temp.100. Wyjmujemy cynamon i miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr.10. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy czas 10 min/obr.1/temp.100. Możemy kaszę dodatkowo zmiksować na gładki krem.

Podajemy z plastrem marynowanej pomarańczy i polewamy miodem.

Przepis na marynowaną pomarańczę:

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry. Do wody dajemy po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków i 2 łyżki cukru trzcinowego. Dajemy do tej zaprawy plastry pomarańczy i gotujemy ok 5 min. Przelewamy do słoika zaprawę, układamy w niej pomarańcze i zostawiamy najlepiej na cały dzień i noc. Możemy zaprawę skomponować ze swoich ulubionych przypraw.

Thermomix przepisy. Jaglanka z dynią

Thermomix przepisy. Jaglanka z dynią

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.