Clafoutis z kaszą jaglana i wiśniami

Clafoutis z kaszą jaglana i wiśniami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 g cukru pudru waniliowego (zrobionego w TM)
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 170 g mleka
  • pół słoika wiśni wydrylowanych
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać jajka z cukrem czas 5 min/obr.4. Następnie wyciągamy motylek, dodajemy mąkę, kaszę i mleko miksujemy wszystko czas 1 min/obr.10.

Do owalnej formy wysmarowanej masłem wlewamy masę, dajemy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

*Im dłużej ubijamy masę tym będzie bardziej napowietrzona i ładnie nam urośnie. Po wyciągnęciu z piekarnika ciasto lekko nam opadnie.

*Konsystencja ciasta jest rzadka, przypomina ciasto naleśnikowe.

kasza_jaglana_clafoutis

4 komentarze

  1. Kasztelanka
    • admin
  2. natalia

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.