Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami



Print Friendly

Składniki na ciasto (na ok. 30 pierogów)

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g mrożonego szpinaku (po rozmrożeniu i odsączeniu wody był 55 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 140 g sera białego
  • 200 g sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i umieszczamy w naczyniu Thermomix. Dajemy mąkę i całość mieszamy czas 20s/obr.9. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał.

Z ciasta formujemy kulę i owinięte folią wkładamy na min. 30 minut do lodówki. W tym czasie pora na farsz.

Pomidory umieszczamy w naczyniu i miksujemy czas 20s/poz.5 (raz w trakcie miksowania należy za pomocą kopystki zgarnąć pomidory ze ścianek naczynia). Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy czas 30s/obr.6-8. W zależności jaką strukturę farszu wolimy.

Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka na które dajemy łyżkę farszu, sklejamy, odstawiamy. Gotowe pierogi powinny być przykryte ściereczką aby nie wyschły.

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia.

zielone pierogi thermomix

SONY DSCthermomix pierogipierogi thermomix

Popularne frazy:

  • zielone pierogi
  • pierogi z suszonymi pomidorami
  • zielone pierogi z suszonymi pomidorami
  • ciasto na pierogi szpinakowe
  • pierogi z suszonymi pomidorami i serem

Podobne przepisy

Add Comment