Tarta z botwinką i serem camembert

Tarta z botwinką i serem camembert
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo proste do wykonania danie. Smakuje…. hmmmm trzeba się przekonać. Ciasto przepyszne a nadzienie jeszcze lepsze – smakuje na ciepło i zimno.

 

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

nadzienie:

  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera camembert
  • 200 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Przekładamy do innego naczynia i zostawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy krótko ręcznie, wałkujemy i wykładamy na blaszkę do tarty formując również boki – tak aby nadzienie nie wylało nam się na boki ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Wykonanie nadzienia:

Botwinkę kroimy ręcznie, wrzucamy na słony wrzątek i gotujemy 3 min. Odkładamy na sitko, studzimy. Do naczynia Thermomix dajemy jogurt, jajka, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy czas 30 s/obr.4. Dodajemy botwinkę i mieszamy czas 30 s/obr wsteczne/obr.2.

Na ciasto wlewamy masę i na wierzch kładziemy pokrojony ser – zapiekamy ok 40-45 min.

tatra thermomix SONY DSC

Przepis znaleziony w gazecie „Moje smaki życia” do kupienia w Biedronce.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.