Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola

Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto:

  • mąka pszenna 120 g
  • zimne masło 60 g
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 5 szt pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz  do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix i zmiksować czas 20s/obr.4 Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czyste i osuszone liście szpinaku. Nalezy krótko przesmażyć ok 2 minut. Szpinak przekładamy na sitko do odsączenia.

Z lodówki wyciągamy ciasto i wałkujemy do żądanego rozmiaru naszej formy na tartę.  Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i w kilku miejscach przekłuwamy widelcem. Podpiekamy lekko ok 10 minut w temp. 180 stopni.

Do naczynia Thermomix dajemy jajka i starty parmezan.  Całość miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.5. Na podpieczony spód dajemy odsączone liście szpinaku, pokrojone pomidorki (przecięciem do góry), kawałki sera gorgonzola i zalewamy to wszystko masą jajeczną.

Pieczemy ok 30 minut do momentu ścięcia się masy.

Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola. Thermomix przepisy

Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola. Thermomix przepisy

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.