Ravioli nadziewane dynią szpinakiem ricottą i mozzarellą

Ravioli nadziewane dynią szpinakiem ricottą i mozzarellą
Print Friendly, PDF & Email

Przepis pochodzi z programu Masterchef

http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/michal-muskala-ravioli-nadziewane-pasta-z-dyni-ricotty-szpinaku-i-mozzarelli-z-parmezanem,65407.html

 

Składniki:

Ravioli na ok 12 szt pierożków

  • 1 jajko
  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Nadzienie ravioli:

  • 120 g obranej dyni
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 125 g ricotty
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • ½ kulki mozzarelli
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie:

Najpierw wyrabiamy ciasto czyli dajemy do naczynia Thermomix składniki na ciasto i wyrabiamy ciasto (dosyć długo) czas 15 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie owijamy ciasto folią i dajemy do lodówki.

Teraz pora na farsz. Obraną dynię i cukier umieszczamy w naczyniu i tniemy na drobną kostkę czas 30 s/obr.7-8. Dajemy łyżkę masła i dusimy czas 10 min/obr.3/temp.100 stopni.

Kiedy dynia będzie już miękka dajemy szpinak krótko podpieczony na patelni. Kiedy farsz będzie zimny dajemy serki (mozarella pokrojona w kostkę) i przyprawy sól i pieprz. Mieszamy czas 30 s/obr.4

Na rozwałkowane ciasto dajemy łyżkę farszu i sklejamy pierożki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 5 min od czasu wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem i posypujemy parmezanem.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.